Keep calm and read.

Mi-am pus pe hârtia virtuală câteva recomandări care sper să ajute amicii mei nemedici:

1. Nici un medicament nu este în mod particular eficient și aprobat în tratamentul coronavirusului actual. Sunt multe încercări care se adresează atât virusului, cât și răspunsului organelor afectate de acesta.

2. Combinațiile de medicamente încercate sunt gândite diferențiat pentru grade diferite de severitate ale COVID-19. Aprecierea severității bolii, deciderea terapiei și monitorizarea ei nu o poate face oricine, ci doar cei competenți.

3. Medicamentele încercate în tratamentul formelor moderate și severe de COVID-19 se pot procura doar în condiții speciale, de către spitale sau structuri medicale. Procurarea lor pe orice altă cale este periculoasă…

4. Pentru a face cât mai bine față acestui coronavirus, puneți-vă organismul într-o stare bună fizică și psihică: asigurați-vă confortul unui mediu curat, nu vă epuizați, respectați un orar regulat de mese și de odihnă (ultima fără doză maximă permisă!)

5. Feriți-vă de potențiale surse de infecție (aglomerări, spații închise, camere de gardă) și feriți-i pe cei din jur întrucât ați putea fi infectați chiar și fără a avea vreun simptom (până la 75% din infectați nu știu că au boala).

6. Dacă nu vă simțiți bine (oboseala est cel mai frecvent simptom al bolii, mai sunt prezente cefaleea, durerile musculare, febra, tusea seacă etc), opriți-vă din orice activitate ați avea, lăsați organismul să se concentreze doar pe remedierea problemei (nu este neapărat infecția cu coronavirusul), organismul are toate mecanismele de a se repara și o face în modul perfect, cu condiția să fie lăsat și ajutat. La acest stadiu stați acasă, puteți anunța și cere sfatul medicului de familie, preferabil telefonic. În acest stadiu se recomandă eventual paracetamol ca și antipiretic și antialgic. Dacă simptomatologia este mai serioasă sau se agravează, oboseala este marcată, apare dificultatea de respirație, febra înaltă persistentă sau dacă apar orice alte simptome, poate fi vorba de o formă mai severă (din nou, nu neapărat de infecție cu coronavirus, pot fi multe alte boli cu aceste simptome). În această situație este recomandată evaluarea medicală, care va stabili conduita ulterioară.

7. Nu vă agațați cu disperare nici de testele pentru coronavirus. Testele au o rată de detecție nesatisfăcătoare (deoarece nu în permanență există virus în proba testată), prin mult lăudatul qRT-PCR se detectează doar 32% din infectați dacă prelevarea se face prin tampon faringian și 63% din infectați dacă prelevarea se face prin tampon nazal. (Abia la pacienții intubați, unde prelevarea se face din lichidul de lavaj alveolar, rata de detecție crește până la 93%). Deci, un test negativ efectuat în condiții uzuale (tampon nazal sau faringian) scapă paână la 2 din 3 pacienți pozitivi testați. Nu mai vorbim de limitarea tehnică de a face testul: e o metoda complexă, laborioasă, durează aproximativ 5 ore prelucrarea probelor, reactivii sunt dificil de obținut (tot asteptăm cele 20 000 kituri din Corea de Sud…). Nici celelalte teste – rapide, de detectie a antigenelor virale sau a anticorpilor produși de organism împotriva virusului, nu au o sensibilitate prea bună. În plus, testele care detectează anticorpii pot fi pozitive într-un moment (prea) tardiv al infecției.

8. În concluzie: nu intrați în panică, stress-ul este cel mai mare dușman al vremurilor noastre. Aveți o atitudine pozitivă și un comportament responsabil. Informați-vă doar din surse oficiale, de încredere, ignorați orice alte zvonuri sau interpretări personale (incercați să faceți propriile interpretări și analize ale datelor oficiale). Și nu uitați că medicii au mulți ani de școală și de antrenament în evaluarea și gestionarea cât mai bună (nu există perfecțiune) a diverselor stări patologice.

Va fi bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published.