Asimptomatici

De cine să ne ferim?

Întrucât testarea PCR pentru SARS-CoV-2 are multiple impedimente (necesită personal înalt specializat și aparatură și reactivi particulari, durează relativ mult prelucrarea probei până la obținerea rezultatului, cost semnificativ), comunitatea științifică s-a preocupat de testarea cât mai țintită a populației pentru a descoperi, cu un număr limitat de teste, cât mai multe persoane infectate și a lua astfel măsuri epidemiologice cât mai eficiente.

Primii testați au fost întotdeauna cei cu simptomatologie sugestivă pentru COVID-19. Apoi contacții acestora. Alții sunt cei care, deoarece interacționeaza cu multă lume, au mari șanse de a se infecta, iar depistarea lor timpurie are avantaje numeroase.

Persoanele asimptomatice au fost lăsate la coada sau chiar în afara listei de priorități, întrucât s-a crezut că nu sunt infectate sau, dacă ar fi infectate, au o cantitate redusă de virus și nu sunt contagioase. Un studiu coreean (1) a arătat că mulți pacienți infectați cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatici, dar încărcătura virală (concentrația de virus) este similară cu cea a pacienților simptomatici, ceea ce îi face la fel de contagioși. Alte studii au arătat că infectații asimptomatici la un moment dat pot dezvolta simptome la un timp ulterior, dar chiar și cei complet asimptomatici pot transmite SARS-CoV-2 altora, chiar și pentru perioade mai lungi de 14 zile (2). O consolare ar putea fi existența în mediul înconjurător a multor alți coronaviruși cu care ne-am mai întălnit de-a lungul timpului, iar imunitatea față de aceia ne protejează într-o oarecare măsură și împotriva acestui nou coronavirus (imunitate încrucișată).

Pentru a clarifica confuzia ”simptomatic egal bolnav”, ”asimptomaticul nu poate fi considerat bolnav”, putem face comparația cu diverse alte boli (infecțioase, neoplazice), unde, în special în fazele timpurii, pacienții sunt absolut asimptomatici. Chiar dacă unele persoane infectate cu SARS-CoV-2 aparent nu au nici un simptom, corect ar fi să le considerăm forme subclinice de boală, întrucât la nivelul organelor țintă se constată diverse afectări: 54% din infectații ”asimptomatici” de pe nava de croazieră ”Diamond Princess” au avut afectări vizibile la examinarea Computer-Tomografică. (3)

Pentru a preveni infectarea întregii populații avem la dispoziție măsuri preventive generale (utilizarea măștii, igiena individuală, distanțarea fizică). Izolarea persoanelor pozitive este critică, cu cât sunt izolați (și tratați) mai mulți infectați, cu atât mai mică șansa de a se contamina cei care nu s-au întâlnit încă cu SARS-CoV-2. Pentru o izolare eficientă ar fi necesară o testare optimizată. În mod ideal, ar trebui testată toată populația cel puțin o dată pe săptamână, dar evident că este imposibilă logistic. Au apărut alternative la testarea PCR, care rămâne ”standardul de aur”, și anume teste rapide antigenice, care, în câteva minute, identifică antigene ale SARS-CoV-2 din aceleași probe biologice. Acestea au sensibilitate și specificitate mai mici decât testul PCR, dar au avantaje pentru situațiile de testare în masă.

Deci, suntem în siguranță în compania amicilor ”sănătoși” cu care am ieșit la cină?

Referințe:

1. Lee S, Kim T, Lee E, et al. Clinical Course and Molecular Viral Shedding Among Asymptomatic and Symptomatic Patients With SARS-CoV-2 Infection in a Community Treatment Center in the Republic of Korea. JAMA Intern Med. 2020;180(11):1447–1452. doi:10.1001/jamainternmed.2020.3862

2. Eric J. Topol, et al. Prevalence of Asymptomatic SARS-CoV-2 Infection: A Narrative Review. Annals of Internal Medicine 2020;173:362-367.

3. Shohei Inui, Akira Fujikawa, et al. Chest CT Findings in Cases from the Cruise Ship “Diamond Princess” with Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Radiology: Cardiothoracic Imaging 2020 2:2

Leave a Reply

Your email address will not be published.