Paturi de Terapie Intensivă.

“Planul pe săptămâna asta prevede o creştere a capacităţii de tratare cu cel puţin 200 de paturi. Am discutat, pe săptămâna asta sunt cel puţin 200 paturi, sunt soluţii pe care le-am gândit pe fiecare regiune şi pe Bucureşti. Am discutat şi despre posibilitatea creşterii paturilor la Terapie Intensivă şi de ventilatoare”.

Presupunând că pacienții COVID-19 internați în Terapie Intensivă sunt pacienți gravi (și sunt, fără îndoială), aceștia ar trebui tratați corespunzător, adică conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1500 din 2009. 

Anexa 7 a acestui Ordin prevede Normativul Minimal de personal din secțiile de Terapie Intensivă, iar pentru acești pacienți gravi sunt destinați 1 medic ATI la 2-4 pacienți, respectiv 1 asistent la 2 pacienți.

Un medic, muncind o medie de 48 ore pe săptămână, timp în care s-ar dedica celor 4 pacienți, realizează o muncă echivalentă de 192 ore/pacient/săptămână, sau 1 pacient are nevoie de 7/8 medici dedicați non stop. Aș face o paranteza aici, medicii au norma săptămânală de lucru de 35 ore, dar majoritatea muncesc mai mult, întrucăt nu au de ales.

Ținând cont că în fiecare zi se anunță că numărul de pacienți critici este de peste 1000 (1174 azi 17.11), facem o socoteală simplă și obținem necesarul de medici care să trateze numai acești pacienți: aproximativ 1000 medici specialiști ATI.

Țări mai bogate, ca de exemplu Italia, au stabilit limita critică a capacității de terapie intensivă dedicată pacienților cu COVID-19 la 30% din capacitatea totală de TI (sunt nenumărați alți pacienți cu boli grave și necesar de suport vital avansat, plus necesarul de medici dedicați serviciilor anestezice), deci implicit de medici TI. Adoptând și noi același prag de criticitate, ar rezulta un necesar de medici de 1000/30%=3333 medici specialiști de TI. Activi. Fără cei care au și ei dreptul la un concediu, medical de cele mai multe ori, că, nu-i așa?, și medicii se îmbolnăvesc… 

Cum stăm în realitate în România? 

Avem aproximativ 700 medici ATI, de multe ori mai puțin decât normativa în vigoare. 

Sunt medicii români superoameni? Ni-i dorim eroi? Sau martiri? 

Sau credeți că e suficient să ai niște paturi cu monitoare, pompe de perfuzie și un ventilator ca să oferi îngrijirea corespunzătoare pacienților critici?

Leave a Reply

Your email address will not be published.