Plasmă… sau LED?

Întrucât media abundă de mesaje și campanii dătătoare de false speranțe de genul ”Plasma este viață”, am sa fac o scurtă trecere în revistă a datelor medicale referitoare la infecția cu SARS-CoV-2 și la opțiunile terapeutice existente.

Infecția cu SARS-CoV-2 este cauzată de acest nou coronavirus (2019-nCov, 2019 – novel coronavirus, SARS-CoV-2, Severe Acute Respiratory Syndrome -Coronavirus – 2). Boala cauzată de acest virus este COVID-19 (Coronavirus Disease 2019).

Inițial, organismul este infectat cu acest coronavirus. Virusul pătrunde în celulele gazdei legându-se de anumiți receptori, apoi se multiplică, își amplifică efectul nociv și, totodată, părăsește celulele infectate pentru a infecta altele. 

Din momentul contactului infectant și până la momentul în care cantitatea de virus la nivelul tractului respirator superior este suficientă pentru a fi detectat prin metoda deja binecunoscută de amplificare a catenelor de acid nucleic qRT-PCR (quantitative Real-Time – Polymerase Chain Reaction) sunt necesare cam 5-7 zile.  

Sethuraman N, Jeremiah SS, Ryo A. Interpreting Diagnostic Tests for SARS-CoV-2. JAMA. 2020;323(22):2249–2251. doi:10.1001/jama.2020.8259

Cu cât această cantitate de virus este mai mare, cu atât persoana este mai contagioasă pentru cei din jur. Calea principală de contaminare este cea aeriană, majoritatea virusurilor fiind vehiculate prin picăturile lui Flugge. Răspunsul imun al organismului este mai rapid sau mai lent, dar în final duce la scăderea replicării virale și la limitarea infecției și a contagiozității pacientului. Cele mai multe persoane pot fi considerate necontagioase după 10 zile de la debutul simptomelor, dar unele pot transmite virusul chiar și la 20 de zile (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/hcp/duration-isolation.html). Răspunsul organismului (inflamația) este de obicei adaptat agresiunii, existând numeroase mecanisme de control și reglaj. Uneori, acesta poate fi disproporționat de puternic, efectele negative ale sale având un impact mai mare asupra sa decât agresiunea inițială, în acest caz noul coronavirus. Gravitatea situației este data de cantitatea prea mare de mediatori inflamatori (citokine) eliberați în tot corpul, adică o adevarată furtună citokinică. Inflamația întreține inflamația, iar noi avem resurse limitate și rezultate dezamăgitoare în a o limita sau opri.

Leonard H. Calabrese, DO. Cleveland Clinic Journal of Medicine July 2020, 87 (7) 389-393; DOI: https://doi.org/10.3949/ccjm.87a.ccc008

În faza inițială de predominanță a replicării virale pot fi eficiente următoarele metode terapeutice: medicamentele antivirale, anticorpii monoclonali și anticorpii neutralizanți din plasma de convalescent. În faza hiperinflamatorie, rolul acestora este foarte mic, efectele negative predominante sunt datorate răspunsului imun exagerat, iar potențiale beneficii au antiinflamatoarele steroidiene, anticorpii anti-citokine sau anti-receptori de citokine sau metodele de înlăturare a acestora din sânge. 

De reținut că nimic pe lumea asta nu este gratuit, toate metodele terapeutice au atât beneficii, cât și efecte negative, iar aprecierea acestui raport risc/beneficiu în contextul medicinii moderne, bazată pe dovezi, se face prin studii clinice mari și analize serioase. Dacă la un moment dat se constată că o metodă terapeutică are beneficii nete, aceasta intră în ghidurile de practică medicală. 

Întrucât nici un antiviral utilizat împotriva acestui coronavirus nu s-a dovedit a avea eficiență clară, toate sunt recomandate de marile societăți medicale a fi utilizate doar în cadrul unor studii clinice. La fel și în cazul plasmei de convalescent, întrucăt nu există dovezi clare că ar aduce beneficii pacienților cărora li se admnistrează, aceasta este recomandată doar ca terapie experimentală în cadrul unor studii clinice.

Infectious Diseases Society of America Guidelines on the Treatment and Management of Patients with COVID-19.

U.S. Department of Health and Human Services – National Institutes of Health – COVID-19 Treatment Guidelines

Ghidul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, Terapia Intensivă a pacientului critic cu boală COVID-19 în secțiile ATI

În decizia de autorizare de urgență a utilizării plasmei hiperimune în Statele Unite ale Americii, FDA precizează clar următoarele: 

”P. No descriptive printed matter, including advertising or promotional material, relating to the use of COVID-19 convalescent plasma may represent or suggest that such product is safe or effective.

Q. All descriptive printed matter, including advertising and promotional material, relating to the use of COVID-19 convalescent plasma clearly and conspicuously shall state that:

• COVID-19 convalescent plasma has not been approved or licensed by FDA;

• COVID-19 convalescent plasma has been authorized by FDA under an EUA;…”

Ultimele rezultate publicate ale unui studiu clinic serios continua seria de eșecuri de a dovedi beneficiu al plasmei (așa zise) hiperimune în privința mortalității; interesant că rezultate favorabile au prezentat deobicei studii mici.

Deci, să fim informați și cerebrali. Și putem analiza identic toate terapiile despre care se află și se discută pretutindeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.